Anonyma aktieaffärer

Det händer mycket på aktiemarknaden som vanligt. Exempelvis sker mer än hälften av affärerna på Stockholmsbörsen nu under anonyma former.

226867-calculation

I våras införde Stockholmsbörsen en möjlighet för aktiehandlare att köpa och sälja anonymt. I dag kan alltså mäklarhusen välja att inte synas i avslutslistorna och den här möjligheten är det många som tagit till vara på. Det är nämligen så att 60 procent av alla affärer i dag görs utan en synlig avsändare. Exempelvis har den senaste månaden över 70 procent av all omsättning i Hennes & Mauritz gjorts av firmor som valt att vara anonyma. Den här förändringen utgör ett avsteg från traditionerna på den svenska marknaden, där transparens alltid varit viktigt. Läs mer.

Tips för aktiespararen

Den här förändringen i Stockholmsbörsens upplägg har inte så stor betydelse för den enskilda aktiespararen. Hen bör fokusera på lite andra faktorer. Bland annat bör man läsa på om bolagen som man investerar i eller så låter man helt enkelt ett företag som Aktieinvest hjälpa en med aktieplaceringarna. Vill man dock pröva sina vingar på aktiemarknaden tipsar experter om att man bör köpa flera olika typer av aktier och sprida ut riskerna. Till exempel kan man köpa aktier i åtta till tolv bolag i olika branscher, tipsar en expert i Dagens Nyheter. För att veta vilka bolag man bör investera i bör man som sagt läsa på om dem och det gör man genom de analyser av bolagen som kommer via medier, banker och andra källor. Här letar man efter företag som har en stor framtidspotential och ett lågt p/e-tal. En regel kan vara att köpa aktier i de företag som man förstår hur de tjänar pengar och växer.

Läs på!

Ett bra sätt att hålla koll på vilka aktier som man bör investera i och inte är att läsa Dagens Industri lite då och då. Där kan det ibland stå vilka aktier man bör se upp med för tillfället. För ett par dagar sedan publicerade man exempelvis att man bör se upp med aktierna i SAS och Oscar Properties.