Fler företag går över till IP-telefoni

När marknätet sägs upp på allt fler orter är det fler som väljer en IP-baserade telefonitjänst. Det betyder att istället för att telefonen går genom det traditionella telefonjacket, sköts telefonin via molntjänster på nätet. Smart, och dessutom ett vinnande koncept för landsbygden. 

Att skaffa en bra och hållbar telefonilösning gör att du låter proffsen sköta det som du själv kanske inte har så bra koll på. Allt fler går över till molnbaserade tjänster för sin telefoni, vilket det växande företaget www.soluno.se är ett tecken på. Många företag skyddar sig inte ordentligt mot olika cyberattacker, och en hel del egenföretagare vet inte hur de ska säkerhetsanpassa sitt system.

Ny förordning från regeringen

Den 1 mars 2018 väntas en ny förordning träda i kraft som ska göra att staten garanterar internetuppkoppling till alla medborgare i Sverige. Detta eftersom tillgången till det digitala samhälle ska kunna ges åt alla. Det anses med andra ord vara en demokratisk rättighet. I takt med att allt fler myndighetskontor stängs ner ersätts de med en digital närvaro, och därför måste regeringen kunna garantera att alla medborgare har tillgång till denna digitala välfärdsservice.

– Regeringens beslut betyder att inget hushåll eller företag ska behöva betala mer än 5000 kr för få en uppkoppling till internet som gör det möjligt att delta i samhället på ett fungerande sätt. Det är avgörande för samhällsutvecklingen att ingen lämnas utanför. 10Mbit/s är idag tillräckligt för att exempelvis kunna titta på SVT Play, sköta sina företagsärenden och myndighetskontakter och prata med vänner och familj på Skype, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson. Regeringen.se

Det gäller alltså inte bara att kunna göra sina bankärenden online. Något som är brännande aktuellt är hur man banar vägen för en större genomslagskraft på landsbygden. Landsbygden anses vara ett framtidssprojekt som går att kombinera med den pågående e-handelsrevolutionen i Sverige och globalt. Du kan sköta ditt företag hemifrån, via nätet, och låta dina tjänster placeras i moln. Och dessutom slippa problem med ledningarsom blåser ner, när fibernätet läggs i marken.