Fyra personer åtalas för ekobrott

Fyra personer står nu åtalade i Allra-härvan. Misstankarna gäller att de har berikat sig på pensionsspararnas pengar. Företaget själv och personerna som står åtalade nekar till brott. Två personer är häktade i sin frånvaro, förmodligen i Turkiet och Dubai.

Åtalet härrör från ett utspel från 2012 då man upptäckt att Allra och ett annat värdepappersföretag vid namn Oak Capital gjorde vinster på transaktioner av pensionsspararnas pengar bolagen emellan. Till deras försvar fanns bland annat den mycket väletablerade firman Olsson Lilja och de personer som är misstänkta idag gäller inte det som skedde 2012.

Ekobrott av olika slag

De nya händelserna rör både mutbrott, grov trolöshet mot huvudman och penninghäleri. Nu är ytterligare personer delgivna för åtal och det återstår att se hur det går i hela skandalen. Det har skrivit mycket om Allra. På senaste tiden har i princip alla etablerade medier täckt skandalen. Läs till exempel om händelserna i Expressen, SVT och HD.se.

Det började som en kritik i hur de hanterade transaktionerna av pengarna, sedan har ärendet kulminerat. Allra menar till sitt försvar att man inte har bedrivit dålig eller illegal verksamhet, tvärtom har spararna fått god avkastning på sina pengar. Man arbetar idag aktivt med att förstärka förvaltningen. Man menar också att man inte bedriver någon inofficiell verksamhet, utan har tydligt registrerat och dokumenterat allt man gör på ett tillbörligt sätt. Med den strikta tillsynen av Finansinspektionen, menar bolaget, genomgår de ständigt kvalitetssäkringar av höga mått.

Åklagarna menar dock att det finns en del saker som tyder på att det har bedrivits illegal verksamhet, bland annat eftersom de åtalade lever lyxliv även om det inte finns sådana mängder pengar registrerade som vinster i bolaget. Med en rättsprocess kommer det kunna redas ut vad som stämmer och vad som inte stämmer.