När hobbyverksamheten blir till arbete

pexels-photo-largeOm din hobbyverksamhet visar sig vara ett sätt att tjäna pengar på är det lätt hänt att hobbyverksamheten helt plötsligt blir till mer av ett arbete. Du kan satsa på det helhjärtat, eller fortsätta att ha det som en hobby att tjäna lite extra pengar på ibland. Så fort pengar är med i bilden måste du betala skatt, men hur deklaration ska gå till skiljer sig åt.

Många har något som de gör vid sidan av ens riktiga arbete, en hobby. Men idag är det allt fler som tjänar pengar på sin hobby och det är viktigt att ha koll på var gränsen går mellan hobbyverksamhet och arbetsinkomst. För dem som satsar helhjärtat på sin hobby och vill arbeta med det kan det vara bra att ha ett startkapital för att få igång verksamheten ordentligt. Läs på och jämför nytt privatlån hos Advisa.se. Vill du däremot fortsätta med det som en hobbyverksamhet och inte förvandla det till en inkomstsyssla du är fullt beroende av, så gäller det att hålla det på en viss nivå gällande försäljning. Men så fort du börjar tjäna pengar på din hobby är det dags att också börja skatta för inkomsten.

Jobbar med sin Instagram

Dagens Nyheter skriver om 29 åriga Christoffer Collin, som när han började använda Instagram runt år 2011 inte hade en tanke på att han skulle få jobba med det i framtiden. Instagram växte snabbt på Christoffer, som gjorde det till sin hobby. Han berättar att han aldrig varit intresserad av fotografering innan dess, men att han under en resa till Thailand tyckte att det var väldigt roligt att ta fina bilder på sandstränder och natur, som han sedan publicerade på Instagram. Det fortsatte med bilder på natur i Sverige och antalet följare bara ökade. Idag har Christoffer, eller @wisslaren som han heter på Instagram, ca 1,4 miljoner följare. Idag reser han jorden runt på olika uppdrag, för att marknadsföra olika platser via sin Instagram. Snacka om att hobbyn blev till ett arbete!

Deklarering, hobby och företag

Det kan vara svårt att veta hur man ska deklarera om man har kvar sin hobby som just en hobby, vilket du kan läsa mer om här. Kort förklarat är det några begrepp som behöver redas ut. Verksamheten eller hobbyn ska bedömas utifrån dessa tre kriterier för att det ska stå klart hur deklaration ska gå till.

  • Varaktighet
  • Självständighet
  • Vinstsyftet