Tips för att hänga med på arbetsmarknaden

På dagens arbetsmarknad gäller det inte att lägga sig platt och vänta på att någon ska anställa en eller vänta på att få bli utvecklad i jobbet. För att vara het på arbetsmarknaden måste man istället vara flexibel, göra mer än vad man är anställd för och ha kontakt med sina kollegor från alla generationer.

4068285-arbetsformedlingen

Vi skrev för ett tag sedan ett inlägg om att det är viktigt att ha ett socialt nätverk för att få ett jobb.

”Att nätverka är då en riktigt bra idé, för om det är något som är viktigt när det kommer till att få jobb så är det just ens sociala nätverk.” Läs mer.

90-talisterna kommer ha många olika jobb

Men det finns fler sätt att hålla sig het på arbetsmarknaden än att skapa ett brett närverk. Det gäller exempelvis att vara flexibel och vara beredd på att lära sig nya saker om man ska hänga med på arbetsmarknaden, skriver Metro. Kompetensförnyelse kommer att funka som din nya anställningstrygghet. Framtidsforskare har nämligen spått att 90-talisterna kommer ha mellan 8 och 13 jobb under sin karriär på grund av att företag effektiviseras, slås ihop, säljs och läggs ner. För att lyckas i karriären i dag måste man även göra mer än vad man är anställd för. Man måste leverera på hög nivå konstant och kompetensutveckla sig så mycket som möjligt.

Kollektivitet viktigt

I dagens arbetsläge gäller det även att kunna ta gemensamma beslut med kollegorna och samlas kring kollektiva frågor. För att kunna vara kollektiv på arbetsplatsen gäller det att lära sig samarbeta med alla generationer på arbetsplatsen. Nuförtiden hålls människor kvar längre i arbetslivet och man måste se till att ha bra kontakt även med de äldre generationerna.